Диамант 500 е произведен на база на сорбитол и натриумсахарин и се користи како замена за шеќерот.
Може да се користи во домаќинството. Го има истиот засладувачки интензитет како обичниот бел шеќер и е стабилен при готвење, печење и замрзнување (до 150°Ц).
Диамант 500 лесно се раствора во сите видови храна и пијалоци.